Składniki na ok. 6 słoików:
- pomidory 6 kg
- sól - odrobinę (kilka szczypt), wg własnego uznania
Przygotowanie:
Pomidory kroimy na połówki i ćwiartki (w zależności od wielkości pomidorów). Dodajemy trochę soli - w zależności jak kto lubi - ważne by nie przesolić.
Wrzucamy pomidory do garnka i gotujemy. W momencie "rozprytolenia się" pomidorów (poznamy po zmarszczonej skórce na pomidorze) wylewamy do durszlaka a następnie oddzielamy ręcznie skórki i ziarna od pomidorów.
Oczyszczone części pomidorów ucieramy na sitku.
Przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy ok 10-15 minut.
Wrzucamy pomidory do garnka i gotujemy. W momencie "rozprytolenia się" pomidorów (poznamy po zmarszczonej skórce na pomidorze) wylewamy do durszlaka a następnie oddzielamy ręcznie skórki i ziarna od pomidorów.
Oczyszczone części pomidorów ucieramy na sitku.
Przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy ok 10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz