maja 14, 2020

Sok pomidorowy

Nie ma nic lepszego niż domowe przetwory. Doskonały przepis na sok do picia lub jako dodatek do zup pomidorowych.

Składniki na ok. 6 słoików:
  • pomidory 6 kg
  • sól - odrobinę (kilka szczypt), wg własnego uznania

Przygotowanie: 
Pomidory kroimy na połówki i ćwiartki (w zależności od wielkości pomidorów). Dodajemy trochę soli - w zależności jak kto lubi - ważne by nie przesolić.
Wrzucamy pomidory do garnka i gotujemy. W momencie "rozprytolenia się" pomidorów (poznamy po zmarszczonej skórce na pomidorze) wylewamy do durszlaka a następnie oddzielamy ręcznie skórki i ziarna od pomidorów. 
Oczyszczone części pomidorów ucieramy na sitku. 
Przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy ok 10-15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Mój Pasibrzuch , Blogger