marca 30, 2020

Rewelacyjny chleb


Cudowny i banalny przepis na rewelacyjny domowy chleb! 

Składniki na:
  • naczynie żaroodporne z pokrywką
  • piekarnik
  • 700g mąki pszennej 1050
(może być i zwykła 450 lub 500) ale dla kolorku lepiej 1050
  • ok. 25 g drożdży
  • 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 500 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki stołowe soli kuchennej

Przygotowanie: 
Wszystkie składniki mieszamy w misce i wyrabiamy ciasto, które następnie odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży na około 50 minut (przykryte ściereczką od góry).
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C i na chwilę wkładamy do środka naczynie żaroodporne (żeby się zagrzało)
Jak ciasto wyrośnie, przenosimy do naczynia żaroodpornego i tworzymy owalny kształt (żeby się nie przyklejało ręce posypać mąką, wierzch ciasta też).
Uformowane ciasto zakrywamy pokrywką i dajemy do piekarnika na 30 minut z obniżoną temperaturą do 200 stopni C.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i tak pieczemy jeszcze 20 minut.
Wyciągamy, odstawiamy na kratkę i studzimy.Przyjemnie chrupka skórka.


3 komentarze:

  1. upiekłam ten chlebek wygląda świetnie tylko nie chce wyjść z naczynia co mam zrobić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam ten sam problem. Odstawił do odparowania, potem było już prawie ok.

      Usuń
  2. Tu nie pisze ale jednak należy naczynie posmarować tłuszczem i posypać mąką bądź tartą bułką. Musi pani poczekać aż wystygnie i przy pomocy noża, podcinać i próbować...może nie będzie idealnie ale...da się zjeść. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Mój Pasibrzuch , Blogger