marca 30, 2020

Rewelacyjny chleb


Cudowny i banalny przepis na rewelacyjny domowy chleb! 

Składniki na:
  • naczynie żaroodporne z pokrywką
  • piekarnik
  • 700g mąki pszennej 1050
(może być i zwykła 450 lub 500) ale dla kolorku lepiej 1050
  • ok. 25 g drożdży
  • 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 500 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki stołowe soli kuchennej

Przygotowanie: 
Wszystkie składniki mieszamy w misce i wyrabiamy ciasto, które następnie odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży na około 50 minut (przykryte ściereczką od góry).
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C i na chwilę wkładamy do środka naczynie żaroodporne (żeby się zagrzało)
Jak ciasto wyrośnie, przenosimy do naczynia żaroodpornego i tworzymy owalny kształt (żeby się nie przyklejało ręce posypać mąką, wierzch ciasta też).
Uformowane ciasto zakrywamy pokrywką i dajemy do piekarnika na 30 minut z obniżoną temperaturą do 200 stopni C.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i tak pieczemy jeszcze 20 minut.
Wyciągamy, odstawiamy na kratkę i studzimy.Przyjemnie chrupka skórka.


5 komentarzy:

  1. upiekłam ten chlebek wygląda świetnie tylko nie chce wyjść z naczynia co mam zrobić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam ten sam problem. Odstawił do odparowania, potem było już prawie ok.

      Usuń
  2. Tu nie pisze ale jednak należy naczynie posmarować tłuszczem i posypać mąką bądź tartą bułką. Musi pani poczekać aż wystygnie i przy pomocy noża, podcinać i próbować...może nie będzie idealnie ale...da się zjeść. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam podobny chleb. Niestety nie posmarowałam niczym naczynia tylko posypałam mąką na dole. Dół "niechętnie" ale wyszedł,,a gora przywarła mi do pokrywki. Poczekam aż przestygnie i delikatnie będę próbowała oderwać

    OdpowiedzUsuń
  4. Naczynie żaroodporne polecam wsadzić do zimnego piekarnika w momencie kiedy zaczynamy nagrzewać piekarnik, gdy już jest gorące wtedy ostrożnie wyciągamy i przekładamy chleb, przykrywamy i pieczemy. Ostanie 20 minut piekę już chleb bez pokrywy naczynia, żeby skórka była bardziej chrupiąca. Chleb po upieczeniu i odwróceniu naczynia sam bez problemu wypada.Ale.musi być włożony do gorącego naczynia. Ewentualnie proszę zimne naczynie posmarować leciutko smalcem i wtedy chlebek też sam wyskakuje.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Mój Pasibrzuch , Blogger