maja 24, 2020

Ryba w zalewie na zimę

Prosty przepis na ryby w zalewie octowej. Idealne na zimowe dni. Robi się szybko i smakuje smacznie.

Składniki na:
  • ryby ok 1,5 kg - rodzaj ryby pozostawiam do wyboru - ja lubię leszcza i śledzie
  • mąka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz 
Zalewa na 1 słoik jednolitrowy:
  • 400-600 ml wody - zależy od wagi ryb
  • 150 ml octu 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4-5 szt pieprzu w kulkach
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli pokrojonej w talarki

Przygotowanie: 
Ryby myjemy, kroimy na kawałki, opruszamy solą, pieprzem i mąką - wrzucamy na patelnię do przysmażenia. Czekamy aż ostygną i wkładamy do słoika. W międzyczasie trzeba przygotować zalewę.
Wkładamy ryby do słoika i zalewamy. Wrzątkiem zalewamy zamknięte słoiki do pasteryzacji.
Wcinamy kiedy mamy ochotę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Mój Pasibrzuch , Blogger