Składniki na:
- ryby ok 1,5 kg - rodzaj ryby pozostawiam do wyboru - ja lubię leszcza i śledzie
- mąka
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Zalewa na 1 słoik jednolitrowy:
- 400-600 ml wody - zależy od wagi ryb
- 150 ml octu 10%
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 4-5 szt pieprzu w kulkach
- ząbek czosnku
- pół cebuli pokrojonej w talarki
Przygotowanie:
Ryby myjemy, kroimy na kawałki, opruszamy solą, pieprzem i mąką - wrzucamy na patelnię do przysmażenia. Czekamy aż ostygną i wkładamy do słoika. W międzyczasie trzeba przygotować zalewę.
Wkładamy ryby do słoika i zalewamy. Wrzątkiem zalewamy zamknięte słoiki do pasteryzacji.
Wcinamy kiedy mamy ochotę.
Wkładamy ryby do słoika i zalewamy. Wrzątkiem zalewamy zamknięte słoiki do pasteryzacji.
Wcinamy kiedy mamy ochotę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz