listopada 15, 2018

Kotlety schabowy pod pierzynką

Kotlety pod pierzynką, świetny obiad dla całej rodziny

Składniki na 9 kotletów:
  • mięso schabowe 1,0 kg
  • ser żółty ok 300 g
  • pieczarki 450-500 g
Panierka:
  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki bułki tartej
  • 1 większa cebula (lub 2 małe)
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy tłuczkiem i posypujemy solą.
Jajko roztrzepujemy widelcem. Każdy kotlet obtaczamy w panierce z jajka i bułki, następnie na rozgrzanej patelni smażymy w oleju z obu stron.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w grubszą kostkę a cebulę obieramy i kroimy w pióra.
Na patelni szklimy cebulę i dodajemy pieczarki. Wszystko podduszamy.
Pod koniec doprawiamy kotlety do smaku pieprzem i solą.
Gotowy farsz wykładamy na wierzch usmażonych kotletów i posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C aż ser się lekko stopi i zarumieni.
Gotowe. 

Copyright © Mój Pasibrzuch , Blogger