stycznia 12, 2020

Chatka baby Jagi

Ciasto klasyk. Według mnie jedno z najlepszych w smaku deserów. Idealne do kawy.

Składniki na:
  • 0,5 kg twarogu tłustego najlepiej już utartego (jak nie to trzeba utrzeć ręcznie lub maszynką)
  • 1 i pół szklanki cukru pudru
  • 1 masło 200g
  • 3 żółtka z jajka - sparzyć wrzątkiem jaja
  • 1 łyżka ciemnego kakao (duża łyżka)
  • 2 duże paczki herbatników 
Polewę czekoladową można kupić gotową lub zrobić samemu:
  • 3 łyżki  mleka (duże łyżki)
  • 3 łyżki cukru pudru (duże łyżki)
  • 3 łyżki ciemnego kakao (duże łyżki)
  • 100g margaryny lub masła
Przygotowanie: 
Utarty ser wrzucić do dużej miski, w drugiej wrzucić i porządnie wymieszać margarynę (masło), cukier puder i żółtka z jajka. Miks zmieszać z serem i jeszcze raz wszystko utrzeć (do uzyskania równomiernej masy)
Gotową masę podzielić na 2 równe porcje i do jednej dodać kakao - wymieszać bo jednolitej masy.
Przygotować papier do pieczenia, na nim rozłożyć 1 warstwę herbatników (po szerokości muszą być 3), i pokryć jasną masą. Następnie położyć 2 warstwę herbatników i rozsmarować na środkowym kakaową masę. Całość zagiąć w kształt trójkąta i lekko przycisnąć.
Przygotować polewę w rondelku:
Zagotować 3 łyżki mleka, wsypać cukier puder i rozpuścić, następnie dodać pokrojoną w kostkę margarynę (masło) i rozpuścić. Zdjąć rondelek z ognia i dodać przesiane przez sitko kakao Szybko i dokładnie wymieszać (w razie rozwarstwienia składników dolać odrobinę zimnego mleka)
Copyright © Mój Pasibrzuch , Blogger