Składniki na 10-12 sztuk:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka (po 200 ml)
- 4 jajka
- 1 i pół szklanki wody mocno gazowanej
- łyżeczka soli (mała łyżeczka)
- 4 łyżki masła (duże płaskie łyżki)
- 1 łyżka cukru/ lub 2 łyżki jak ktoś lubi (duże łyżki)
Mąkę koniecznie przesiać przez sito, dla spulchnienia i lepszego miksowania. Masło rozpuścić.
Przygotować miskę i do niej kolejno wrzucić wszystkie składniki.
Zmiksować ręcznie lub mikserem do jednolitej masy.
UWAGA - masa jest wodnista - tak ma być. lepiej rozprowadza się po patelni.
Nagrzać patelnię i lekko wysmarować olejem
Dużą łyżką lub chochlą wlewać ciasto na patelnię by wypełniło dno. Przekręcać po zrumienieniu i ścięciu ciasta na drugą stronę.
Podawać z nadzieniem: ja lubię serek waniliowy.
Przygotować miskę i do niej kolejno wrzucić wszystkie składniki.
Zmiksować ręcznie lub mikserem do jednolitej masy.
UWAGA - masa jest wodnista - tak ma być. lepiej rozprowadza się po patelni.
Nagrzać patelnię i lekko wysmarować olejem
Dużą łyżką lub chochlą wlewać ciasto na patelnię by wypełniło dno. Przekręcać po zrumienieniu i ścięciu ciasta na drugą stronę.
Podawać z nadzieniem: ja lubię serek waniliowy.