- makaron: cała paczka świderki (ok 400g)
- ser żółty ok 200g
- kiełbasa ok 300g
- 100g cukinii
- pół papryki czerwonej
- pół średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek majonezu (duże łyżki)
- 1 łyżka ketchupu (duża łyżka)
- pieprz, sól
Makaron ugotować jak w przepisie na opakowaniu i odsączyć w durszlaku, a w międzyczasie pokroić w kostkę kiełbasę, paprykę, cebulę, czosnek sprasować lub drobniutko posiekać, ser zetrzeć na tarce (duże oczka). Zmieszać wszystko co pokrojone i starte z majonezem, ketchupem, dodać soli i pieprzu, wymieszać porządnie z ugotowanymi kluskami w naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik nastawić na 180 stopni i jak się rozgrzeje piec zapiekankę przez 1 godzinę.