Składniki:
- 1 kg płatów śledziowych matias
- 2 duże cebule cukrowe
- ocet
- olej rzepakowy
- cytryna
- (opcjonalnie marchewka do przystrojenia)
Przygotowanie:
Gotowe płaty śledziowe z wiaderka moczymy w wodzie przez 3 godziny, by pozbyć się soli i zmiękczyć śledzie.
Następnie płuczemy śledzie, tniemy na kawałeczki jakie kto lubi, układamy w pojemniku na płasko i kropimy octem.
Zalewamy niewielką ilością oleju.
Kroimy obie cebule w kostkę (lub piórka), następnie przelewamy wrzątkiem (by nie robiła się sina) i delikatnie solimy i kropimy sokiem z cytryny.
Układamy wszystko w jednym pojemniku - śledź/cebula/ śledź/cebula. Można przystroić marchewką.
Gotowe.
Następnie płuczemy śledzie, tniemy na kawałeczki jakie kto lubi, układamy w pojemniku na płasko i kropimy octem.
Zalewamy niewielką ilością oleju.
Kroimy obie cebule w kostkę (lub piórka), następnie przelewamy wrzątkiem (by nie robiła się sina) i delikatnie solimy i kropimy sokiem z cytryny.
Układamy wszystko w jednym pojemniku - śledź/cebula/ śledź/cebula. Można przystroić marchewką.
Gotowe.