Składniki na 6-7 słoików:
- ogórki 1 kg
- sól do zasolenia ogórków ok 3 łyżki stołowe
- liście z selera ok 3-4 sztuk
- liście z pora ok 3-4 sztuk
- liście pietruszki - ok 4-6 sztuk
- koperek - garść.
- czosnek (do każdego słoika 1 ząbek)
Przygotowanie:
Kroimy ogórki w kosteczkę (mniejsze można ze skórką, większe można obrać i wyciąć gniazda nasienne), można użyć do tego siateczki do warzyw na sałatkę. Następnie kosteczki solimy i odstawiamy na 2-3 godziny. W między czasie siekamy drobno liście i po 2-3 godzinach dodajemy do kostek ogórków i mieszamy.
Przekładamy do słoiczków i na wierzch dodajemy do każdego słoiczka 1 ząbek czosnku i mocno zakręcamy słoiki. Odstawiamy do zakwaszenia - trwa to do 1 miesiąca czasu (ogórek musi zmienić kolor - podobnie jak w kiszonych - jaśnieją) - wówczas możemy robić 1 zupę ze słoika.
Aromat nie do opisania.
Przekładamy do słoiczków i na wierzch dodajemy do każdego słoiczka 1 ząbek czosnku i mocno zakręcamy słoiki. Odstawiamy do zakwaszenia - trwa to do 1 miesiąca czasu (ogórek musi zmienić kolor - podobnie jak w kiszonych - jaśnieją) - wówczas możemy robić 1 zupę ze słoika.
Aromat nie do opisania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz