maja 05, 2020

Rogaliki z serem wg Taty

Przepyszne rogaliki, doskonały przepis od Taty dla każdego - jest prosty i sprawdzony! 

Składniki na:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i pół łyżeczki suszonych drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 50g masła
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • może by marmolada, lub:
  • 200g twarogu
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 1 cały cukier waniliowy
Na wierzch można posmarować rozmąconym jajkiem lub posypać cukrem pudrem według uznania

Przygotowanie: 
Masło stopić na rondelku i pozostawić do ostudzenia. W między czasie wsypać mąkę do miski, dodać sól, cukier, drożdże i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wbić jajko, dodać mleko i zagnieść ciasto.
Ciasto zagniatać aż stanie się jednolite i przestanie się kleić do rąk.
Odstawić przykrywając ściereczka do wyrośnięcia.
Przygotujemy teraz nadzienie: utrzeć twaróg i wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. 
Jak tylko ciasto wyrośnie wyciągamy na stolnicę zagniatamy jeszcze raz i wałkujemy w miarę na prostokąt. Tniemy kawałki na trójkąty. Następnie na każdym trójkącie kładziemy nadzienie (na wierzchołku) i zrolować, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko zagiąć w półkola rogaliki.
można na wierzch posmarować rozmąconym jajkiem.
Teraz odstawiamy rogaliki na ok 30 min do wyrośnięcia a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
Po wyrośnięciu wkładamy rogaliki do piekarnika do czasu aż się zarumienią.
Po wystygnięciu można oprószyć cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Mój Pasibrzuch , Blogger