stycznia 10, 2020

Klasyczna surówka obiadowa

Najlepsza surówka obiadowa, najlepiej smakuje jako dodatek do ryb.

Składniki na:
  • ok 300g kiszonej kapusty
  • 1 duża marchew
  • pół jabłka
  • 1 mała cebula lub pół dużej
  • 2 łyżeczki cukru (małej łyżeczki)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek (duże łyżki)
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę wycisnąć z soku (najlepiej sitkiem lub durszlakiem) i pokroić na drobne kawałki. Pół jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Marchewkę traktujemy podobnie.
Cebulę siekamy w piórka. Wszystko wsypujemy do miski i mieszamy.Dodajemy sól i pieprz wg smaku. Jak puszczą soki (ok 10 min) dodajemy oliwę i mieszamy by równomiernie się rozprowadziła.
Po 15 minutach surówka gotowa do spożycia.

Copyright © Mój Pasibrzuch , Blogger