stycznia 10, 2020

Domowe kluski śląskie - najlepszy przepis

Najlepsze kluski śląskie w mieście - nie kleją się, smakują każdemu.

Składniki na:
  • ugotowane ziemniaki ok 1 kg
  • mąka ziemniaczana proporcjonalnie do ziemniaków - do 1 kg ok 130g
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • sól
Przygotowanie: 
Jeszcze ciepłe ziemniaki tłuczemy i dodajemy masło. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajka i wyrabiamy jednolitą masę. Następnie rozdzielamy na małe części i tworzymy kolkę z palcem w środku.
W garze gotujemy wodę, dodajemy sól (ok 2 łyżek stołowych na 1 litr) i wrzucamy nasze twory partiami do środka. Po 4-5 minutach wyjmujemy partię i tak samo kolejne. Ugotowane do wyschnięcia najlepiej włożyć w durszlak.


Copyright © Mój Pasibrzuch , Blogger