kwietnia 03, 2020

Sernik jak się patrzy


Sernik w cieście - do kawy czy herbaty, na święta i na co dzień. Miękki, delikatny, aż chce się brać następny kawałek ! 

Składniki na:
  • forma 24x28
Ciasto:
  • 1 masło
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 2 łyżki stołowe kakao
  • 2,5 szklanki mąki
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 2 jajka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 kostki masła
  • kilka kropli olejku waniliowego

Przygotowanie: 
Wyrobić w misce ciasto ze składników - dodać kolejno mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka i masło. Zagnieść najlepiej na stolnicy i podzielić na 2 części. jedną włożyć do zamrażarki (to będzie nasza kruszonka z góry). 
Przygotowujemy masę serową: w szklance ubić 2 jajka, wrzucić do miski i dodać cukier, twaróg, masło, miksować i w między czacie wsypać budynie i wlać olejek waniliowy (kilka kropli).
Przygotować formę - wyłożyć papierem, i wyłożyć spód ciastem, potem ułożyć masę serową i na wierch z zamrażarki utrzeć ciasto w paseczki.
Pieczemy ok 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. 
Smacznego.




Copyright © Mój Pasibrzuch , Blogger