Składniki na:
- forma prostokątna lub inne podobne naczynie
- pół szklanki mleka (100 ml)
- szklanka cukru
- kostka masła (250g)
- 500 g pełnego mleka w proszku
- suche wafle i herbatniki
- 3 łyżki kakao
- bakalie ok 400 g łącznie: rodzynki, żurawina, orzechy, migdały, suszony ananas, kandyzowane brzoskwinie lub pomarańcze
Formę wyłożyć papierem i po bokach i na dnie waflem (w miarę szczelnie)
Roztopić w garnuszku masło i dodać cukier, kakao i mleko. Wymieszać i podgrzać (na małym ogniu) do czasu aż zrobi się jednolita masa. Nie zagotować!
Wystudzić do lekko ciepłej masy.
W tym czasie . pozostałe składniki (co trzeba to skruszyć) wrzucić do dużego garnka (czyli wsypać mleko, bakalie, suszone i kandyzowane owoce, wafle i herbatniki).
Na to wylać wystudzoną masę, porządnie wymieszać i wylać do prostokątnej formy. Położyć na wierzch wafel. Schłodzić.