grudnia 29, 2019

Blok czekoladowy

Najlepszy przepis na blok czekoladowy
Nie jest suchy, nie muli po jednym kawałku.

Składniki na:
  • forma prostokątna lub inne podobne naczynie
  • pół szklanki mleka (100 ml)
  •  szklanka cukru 
  • kostka masła (250g)
  • 500 g pełnego mleka w proszku
  • suche wafle i herbatniki
  • 3 łyżki kakao 
  • bakalie ok 400 g łącznie: rodzynki, żurawina, orzechy, migdały, suszony ananas, kandyzowane brzoskwinie lub pomarańcze
Przygotowanie:
Formę wyłożyć papierem i po bokach i na dnie waflem (w miarę szczelnie)
Roztopić w garnuszku masło i dodać cukier, kakao i mleko. Wymieszać i podgrzać (na małym ogniu) do czasu aż zrobi się jednolita masa. Nie zagotować!
Wystudzić do lekko ciepłej masy.
W tym czasie . pozostałe składniki (co trzeba to skruszyć) wrzucić do dużego garnka (czyli wsypać mleko, bakalie, suszone i kandyzowane owoce, wafle i herbatniki). 
Na to wylać wystudzoną masę, porządnie wymieszać i wylać do prostokątnej formy. Położyć na wierzch wafel. Schłodzić.

Copyright © Mój Pasibrzuch , Blogger