Składniki na:
- naczynie żaroodporne z pokrywką
- piekarnik
- 700 g mąki
- 450 ml ciepłej wody - ok 35 stopni
- łyżka stołowa oleju
- 25 g drożdży
- 1 płaska łyżka stołowa cukru
- 2 płaskie łyżki stołowe soli
- po małej garści nasion - ja użyłem nasion dyni i słonecznika
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki w misce i wyrabiamy ciasto.
(ja robię wieczorem, wkładam do lodówki na noc i rano na śniadanie piekę chlebek)
Po ugnieceniu jednolitego ciasta wygniatamy ciasto z mąką, w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni (razem z żaroodpornym naczyniem).
Ciasto w odpowiednim kształcie wkładamy do nagrzanego naczynia i do piekarnika bez termoobiegu na 30 minut pod przykryciem.
Potem ok 20 minut bez przykrycia.
Wyjmujemy i zajadamy.
(ja robię wieczorem, wkładam do lodówki na noc i rano na śniadanie piekę chlebek)
Po ugnieceniu jednolitego ciasta wygniatamy ciasto z mąką, w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni (razem z żaroodpornym naczyniem).
Ciasto w odpowiednim kształcie wkładamy do nagrzanego naczynia i do piekarnika bez termoobiegu na 30 minut pod przykryciem.
Potem ok 20 minut bez przykrycia.
Wyjmujemy i zajadamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz