kwietnia 06, 2020

Domowy chleb z nasionami

Kolejny prosty przepis na domowy chlebek - tym razem z nasionami! Najlepszy do masełka i jajecznicy. Musisz spróbować. 
Składniki na:
  • naczynie żaroodporne z pokrywką
  • piekarnik
  • 700 g mąki 
  • 450 ml ciepłej wody - ok 35 stopni
  • łyżka stołowa oleju
  • 25 g drożdży
  • 1 płaska łyżka stołowa cukru
  • 2 płaskie łyżki stołowe soli
  • po małej garści nasion - ja użyłem nasion dyni i słonecznika

Przygotowanie: 
Mieszamy wszystkie składniki w misce i wyrabiamy ciasto.
(ja robię wieczorem, wkładam do lodówki na noc i rano na śniadanie piekę chlebek)
Po ugnieceniu jednolitego ciasta wygniatamy ciasto z mąką, w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni (razem z żaroodpornym naczyniem).
Ciasto w odpowiednim kształcie wkładamy do nagrzanego naczynia i do piekarnika bez termoobiegu na 30 minut pod przykryciem.
Potem ok 20 minut bez przykrycia. 
Wyjmujemy i zajadamy.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Mój Pasibrzuch , Blogger