Składniki na:
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 500 g pieczarek
- pół czerwonej papryki
- 1 cebula
- 2 garście utartego żółtego sera
- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki mąki
- przyprawa do kurczaka, sól, pieprz
- olej do smażenia
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy delikatesowej
- sól i pieprz do smaku
Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju, aż zmiękną. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z olejem. Paprykę też pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju do miękkości. W misce połączyć kurczaka, odsączone pieczarki, paprykę, cebulę i utarty ser, wbić jajka, dodać mąkę oraz majonez. Całość doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Ciasto na kotlety nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem (podobnie jak się smaży placki ziemniaczane). Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz