marca 23, 2020

Kotlety siekane

Kotlety z warzywami - dużo smacznego w jednym kawałku. Dobre na obiad, przekąskę lub do pracy na lunch. Niebo w gębie!

Składniki na:
  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • pół czerwonej papryki
  • 1 cebula 
  • 2 garście utartego żółtego sera
  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki mąki
  • przyprawa do kurczaka, sól, pieprz
  • olej do smażenia
sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: 
Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju, aż zmiękną. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z olejem.  Paprykę też pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju do miękkości. W misce połączyć kurczaka, odsączone pieczarki, paprykę, cebulę i utarty ser, wbić jajka, dodać mąkę oraz majonez. Całość doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Ciasto na kotlety nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem (podobnie jak się smaży placki ziemniaczane). Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Mój Pasibrzuch , Blogger