listopada 22, 2018

Wiejskie śledzie

Najlepsze śledzie w oleju jakie jadłem

Składniki:
  • 1 kg płatów śledziowych matias 
  • 2 duże cebule cukrowe
  • ocet
  • olej rzepakowy
  • cytryna
  • (opcjonalnie marchewka do przystrojenia)

Przygotowanie:
Gotowe płaty śledziowe z wiaderka moczymy w wodzie przez 3 godziny, by pozbyć się soli i zmiękczyć śledzie.
Następnie płuczemy śledzie, tniemy na kawałeczki jakie kto lubi, układamy w pojemniku na płasko i kropimy octem.
Zalewamy niewielką ilością oleju.
Kroimy obie cebule w kostkę (lub piórka), następnie przelewamy wrzątkiem (by nie robiła się sina) i delikatnie solimy i kropimy sokiem z cytryny.
Układamy wszystko w jednym pojemniku - śledź/cebula/ śledź/cebula. Można przystroić marchewką.
Gotowe. 

Copyright © Mój Pasibrzuch , Blogger